... aneb od všeho trochu a tak trošku o ničem
co se mi přihodilo mezi časným ránem 31. července 2009 a pozdním večerem 15. ledna 2010
na Východě, u tří moří, v největším evropském městě, v zemi musulmánské, prostě v Turecku ...

Po žních k Turkovi! .LIVE!

Šumperk - Čarovna - neděle 7. února, 18:00 [plakát]
Olomouc - ve spolupráci s POSPOL, Přírodovědecká fakulta UP, učebna 3003 - úterý 2. března, 18:00 [plakát] zrušeno
Brno - v rámci cyklu Cestovatelské středy, Přírodovědecká fakulta MU, posluchárna G1 - středa 17. března, 18:00 [plakát 1] [plakát 2]
Praha - Národní informační centrum pro mládež - čtvrtek 25. března, 19:00 [plakát 1] [plakát 2]
Olomouc - ve spolupráci s POSPOL, Přírodovědecká fakulta UP, učebna 3003 - pondělí 19. dubna, 18:00 [plakát]
Brno II - Klub cestovatelů - pondělí 26. dubna, 18:30 [plakát]

Türkçe konuşiyorum (04 Eylül 2009)

Pro zacatek mi dovolte nekolik omluv [a vymluv]. Do Istanbulu jsem prijel v pondeli, ale nez jsem sem stihl napsat radku, tak me postihlo zatmeni meho monitoru, jemuz zrejme odesla LCD lampa a ja nyni cekam, az prijdou chlapci z Teknik Servis a rozsviti. Neni to jednoduche, protoze chlapci zase cekaji na lampu odkudsi z Irska, cili cerna hodinka mozna potrva cely tyden. A proto budou v tomto a mozna i dalsich clancich absentovat hacci a carky a naopak pribude preklepu.


Nu a nyni k vete z nadpisu, ktera odvazne tvrdi, ze hovorim turecky. Pekne popravde a narovinu - nehovorim, nicmene umim uz mozna ke stovce tureckych slov a neco pres desitku gramatickych jevu. Za vetsinu z toho vdecim cloveku, kteremu jiz nereknu jinak nez - Mustafa Bey.


Mustafa Bey hovori vyborne turecky, dobre anglicky a umi spoustu vtipnych slovnich spojeni rusky, srbochorvatsky, italsky, francouzsky, spanelsky, nemecky a buhvijakjestesky. Sve znalosti nabyl behem pobytu v Belorusku, Uzbekistanu a byvalojugoslavskem Sandzaku. Ovsem jeho nejoblibenejsi hlaskou bylo jednoznacne anglicke - "Lets have a break". Pote nasledoval jeden nebo vice salku caje a jedna nebo vice cigaret. Po hlasce "Exam will be half-real" nasledovala zkouska, kterou opravdu neslo neslozit. Pochvalu Mustafa Bey zasluhuje i za nezapomenutelne bubenicke vystoupeni, kteremu padla za obet lahev Rakı a sklenice od piva.


Nu a aby jste se mohli necemu priucit i vy, dovolte mi lehce si zaallesgutovat:

Ano, na tomto miste puvodne mel byt vtipny slovnicek tureckeho jazyka, lec kvuli kriticky omezene diakritice nejsem schopen zajistit spravnou vyslovnost a proto skoncim podobne jako jsem zacal a omlouvam se, Alles Gute bude pozdeji.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Nice post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Say thank you you as your information.